Alles over de subsidie elektrische scooter zakelijk

Goed nieuws! Jij als zakelijke scooterrijder hebt recht op een aantal subsidies. Ook als zelfstandige kan je gebruik maken van een aantal subsidieregelingen. Hoe dat allemaal zit, leggen we je uit in deze blog. Er zijn talloze artikelen te vinden over de subsidie elektrische scooter zakelijk. Daarom vertellen wij je graag hoe het precies zit.

De subsidie elektrische scooter zakelijk 2022 was in het leven geroepen door de overheid, om elektrische rijders tegemoet te komen en het aanschaffen van elektrische voertuigen te stimuleren. Het is tenslotte beter voor het milieu. Elektrisch vervoer is vandaag de dag niet meer weg te denken uit het straatbeeld; zo ook e-scooters. Deze stimulering is niet meer nodig. Dat is de reden dat de subsidieregelingen met betrekking tot het milieu zijn afgeschaft. Gelukkig heb jij, als e-scooterrijder nog recht op fiscale voordelen en de KIA-regeling. Lees gauw verder!

Subsidie elektrische scooter zakelijk: regelingen

MIA-regeling

Deze subsidie elektrische scooter 2022 is helaas afgeschaft. Tot en met 2021 was het zo dat jij als zakelijk scooterrijder kon profiteren van de MIA-regeling. Deze afkorting staat voor Milieu Investerings Aftrek. Hier vielen alle vervoersmiddelen onder die geen uitstoot hebben en dus schoon zijn. Dit gold dus ook voor e-scooters. Wel moest je zorgen dat je een Nederlands bedrijf hebt en staat ingeschreven bij de KvK. Daarnaast moet je ook belasting betalen in Nederland.

VAMIL-regeling

Daarnaast kon je als zakelijke e-scooterrijder profiteren van de VAMIL-regeling. Deze afkorting staat voor Vrije Afschrijving MILieu investeringen. Dit hield in dat je tot maar liefst 50% terug kon krijgen van het investeringsbedrag. Stel: je bent zzp'er en kocht voor €4000 een e-scooter, dan kreeg je via de VAMIL-regeling €2000 terug.

Groter accupakket: meer voordeel

Voor deze VAMIL-regeling werd gekeken naar het totaalpakket. Hierbij werden extra accessoires en opties meegerekend. Maar bijvoorbeeld niet een helm of kleding, dit zit namelijk niet vast aan de e-scooter. Een upgrade aan de accu werd wel meegerekend. Het upgraden van je accu is altijd een goed idee, omdat jouw e-scooter dan een stuk langer meegaat. Daarnaast heb je een grotere actieradius. En bovendien gaat je accu een stuk langer mee na de upgrade, omdat je de e-scooter minder vaak aan de lader hoeft te hangen.

Even een sidenote: helaas zijn de twee bovenstaande subsidie elektrische scooter zakelijk niet meer van kracht sinds 1 januari 2022.

KIA-regeling

Een andere subsidieregeling waar jij als ondernemer nog wel voor in aanmerking komt, is de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Oftewel KIA. Deze regeling houdt in dat als je als ondernemer een bedrag tussen de €2401 en €56.642 in bedrijfsmiddelen investeert je in aanmerking komt voor een aftrek van 28% van het investeringsbedrag. Dat is mooi meegenomen toch?

Subsidie elektrische scooter zakelijk: fiscale voordelen

Bijtelling e-scooter

Gelukkig heb je wel recht op subsidie elektrische scooter zakelijk: fiscale voordelen.

De bijtelling voor een scooter is wat anders geregeld dan die van een auto. Voor de scooter van de zaak geldt geen bijtelling die is gekoppeld aan de cataloguswaarde. De bijtelling voor een scooter wordt bepaald op basis van de gereden privékilometers vermenigvuldigd met de kilometerprijs van het voertuig. De kilometerprijs wordt bepaald door alle kosten van de scooter (ook onderhoud, verzekering en afschrijving) bij elkaar op te tellen en te delen door het aantal kilometers. De Belastingdienst gaat ervan uit dat je geen duizenden privékilometers rijdt met jouw e-scooter. Daarom hoef je geen kilometerregistratie bij te houden.

BTW-aftrek
Als jij een elektrische scooter zakelijk aanschaft, kan je daar uiteraard de BTW van terugvorderen.

Subsidie elektrische scooter zakelijk: Scooterplan
Helaas is de subsidie elektrische motorfiets 2022 afgeschaft. Kies je voor een elektrische scooter bij Scooterplan? Dan heb je - in de meeste gevallen - wel recht op de KIA subsidieregeling. Let wel op de verschillende voorwaarden die gesteld worden. Meer over deze subsidieregeling vind je op de site van de Belastingdienst. KIA is de enige subsidie elektrische scooter zakelijk waar jij recht op hebt.

Heb je jouw ideale e-scooter gevonden? Doe dan eenvoudig een leaseaanvraag via onze website. Doorgaans nemen we je aanvraag binnen 1 dag in behandeling. Zodra de leaseovereenkomst is goedgekeurd en ondertekend, leveren wij de e-scooter(s) gratis bij jou of je bedrijf af!

Er staan talloze artikelen op het internet over bedrijven die claimen dat je recht hebt op subsidie elektrische scooter zakelijk met betrekking tot het milieu. Helaas gelden die niet meer met ingang van 2022. Heb je nog vragen over de subsidie elektrische scooter zakelijk? neem dan gerust contact met ons op en we helpen je graag!
Alternate Text
Benieuwd naar
onze e-scooters
Bekijk alle e-scooters

Ik wil graag meer weten over het zakelijk leasen van een e-scooter als werkgever.Scooterplan zal jouw gegevens veilig opslaan en niet delen met derden. We gebruiken jouw gegevens om contact met je op te nemen en om je op de hoogte te houden rondom scooterlease. Je kunt je elk moment afmelden voor deze berichten.

Een moment geduld aub..

Vertel mij meer over Scooterplan!

Scooterplan is het plan om een e-scooter te leasen voor werkgevers, werknemers en zelfstandigen. Vraag hieronder informatie aan.