Wat betekent watt elektrische scooter?

Het uitkiezen van een elektrische scooter is geen gemakkelijke keuze. Bij het uitkiezen van een elektrische scooter komen een aantal zaken, waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Je hebt de actieradius, volt, Ah, watt, hou jij het nog bij? Maar wat betekent watt elektrische scooter nou? Wij leggen het je haarfijn uit, zodat de keuze van jouw elektrische scooter wellicht een stukje gemakkelijker wordt. Laat je in ieder geval te allen tijde goed adviseren aan de hand van jouw eisen en het gebruik van de elektrische scooter.

Wat betekent watt elektrische scooter: de definitie

We beginnen bij: wat betekent watt elektrische scooter, want zelfs bij het uitkiezen van een elektrische scooter, krijg je te maken met natuurkundige termen. Het aantal watt heeft te maken met de accu en hoeveel je er mee kunt rijden. Het aantal watt is het vermogen van de elektrische scooter.

Het aantal watt wordt samengesteld door het aantal volt en het aantal ampère. Het is dus de hoeveelheid energie welke gebruikt wordt. Vaak wordt er gerekend met watt, maar het kan ook in kilowatt aangegeven staan. 2300 watt is omgerekend 2,3 kW. Op de energierekening zal je altijd kilowatt terugvinden, maar dit kan dus ook op de accu van jouw elektrische scooter.

Wat betekent watt elektrische scooter: watt zelf berekenen

Je kunt het aantal watt per uur ook zelf berekenen wanneer je een aantal technische gegevens van de elektrische scooter hebt. Dit kun je berekenen door de volgende formule:

Volt x ampère = watt. Het aantal watt vertelt je dan hoeveel kilometer je kan rijden.

Andere invloeden op het aantal kilometers

Naast het aantal watt van de elektrische scooter zijn er ook andere omstandigheden die invloed kunnen hebben op het aantal kilometers. Zo speelt de temperatuur een grote rol. De buitentemperatuur heeft invloed op de rolweerstand van de banden en de luchtweerstand. Wanneer het buiten warm is, is de lucht dunner waardoor de weerstand minder wordt.

Wanneer het buiten erg koud is, zal de accu minder lang meegaan. Door de kou bewegen de moleculen in de accu langzaam en wordt er dus minder energie afgegeven. Dit resulteert erin dat je minder kilometers kan rijden met een volle accu. 20 graden is de ideale temperatuur voor een accu.

Wanneer het buiten erg koud is of wanneer de elektrische scooter voor een langere tijd niet wordt gebruikt raden we aan om de accu binnen te bewaren. Een accu werkt in principe hetzelfde als een batterij. Van batterijen wordt ook gezegd, dat je deze beter in de koelkast kunt bewaren. Daarom adviseren wij om de accu op een koude plaats te bewaren.

Hoe wordt de betekenis van watt elektrische scooter gemeten?

De elektrische scooters worden in op dezelfde manier geclassificeerd als benzinemotoren. De meeste elektrische scooters vallen daarom ook in een 50cc of 125cc brandstof categorie. Of jouw elektrische scooter in de 50cc of 125cc categorie valt hangt af van de maximum snelheid. Wanneer het vermogen tussen de 1000 en 4000 watt ligt en de snelheid niet hoger kan dan 45km/u, dan zeggen we dat de elektrische scooter valt binnen de 50cc categorie. Wist je dat in sommige landen een 50cc elektrische scooter te rijden is zonder rijbewijs of voor jonge bestuurders?

Wanneer de elektrische scooter een vermogen heeft van boven de 4000 watt of de snelheid is hoger dan 45 km/u, dan valt deze in de 125cc categorie. In Nederland heb je een motorrijbewijs nodig om een elektrische scooter te rijden die binnen de 125cc categorie valt.

Tips bij het kiezen van een elektrische scooter

Overweeg jij om te kiezen voor een elektrische scooter? Vandaag de dag is er een groot assortiment elektrische scooters op de markt waar jij uit kan kiezen. Maar hoe maak je de beste keuze? Je weet nu wat watt elektrische scooter betekent, maar niet alleen het aantal watt elektrische scooter is belangrijk. Wij willen je graag een aantal tips meegeven om deze keuze een stukje gemakkelijker te maken, namelijk:

  1. Kies een elektrische scooter die qua afmetingen bij je past. Je wilt je comfortabel voelen op jouw elektrische scooter. Je weet pas of jij je comfortabel voelt als je een proefrit hebt gemaakt. Let er tijdens de proefrit op of je voeten aan de grond komen, zonder dat je een hoop spieren verrekt. Let op de zithoogte, de lengte van de zitting, het gewicht van de elektrische scooter en het maximale gewicht van de passagier. Er zit veel verschil in deze aspecten bij iedere elektrische scooter. Laat je daarom goed adviseren en rijd vooral een rondje op wellicht jouw toekomstige elektrische scooter.
  2. Een elektrische scooter wordt vaak gebruikt voor mobiliteit in de stad. Overweeg goed waarvoor je de elektrische scooter allemaal gaat gebruiken. Ga je enkel naar je werk ermee rijden of ga je de elektrische scooter ook voor privé doeleinden gebruiken? Mocht je flinke afstanden gaan afleggen, maar dit wel op een duurzame manier willen doen, adviseren wij scooters met groter 14" wielen. Deze wielen zorgen voor extra stabiliteit tijdens je rit.
  3. Voor welke accu ga je? Bij een benzinescooter kun je weer rijden als je hebt getankt, bij een elektrische scooter kun je weer rijden door je accu op te laden. Het kiezen van de juiste accu van de elektrische scooter is daarom cruciaal wanneer jij jouw elektrische scooter uitkiest. De batterijen van de meeste elektrische voertuigen zijn lithium-ion batterijen. Enkele zijn van lood, zuur of nikkel. De lithium-ion batterijen hebben vaak de voorkeur omdat deze niet zwaar zijn van gewicht en een hogere energiedichtheid hebben. Daarnaast moet je overwegen of je een uitneembare accu wilt en hoeveel de actieradius is. Een actieradius is de totale afstand die de elektrische scooter af kan leggen wanneer de accu opgeladen is.
  4. Het vermogen van de elektrische scooter. Zoals we eerder al benoemden wordt het vermogen gemeten in watt. Het vermogen bepaalt de topsnelheid en de prestaties van de elektrische scooter.
  5. Voor welke looks ga jij? Natuurlijk zijn er veel technische aspecten die belangrijk zijn, maar looks kunnen natuurlijk niet ontbreken bij de keuze voor jouw elektrische scooter. Je kunt vaak kiezen uit verschillende kleuren en modellen.

Wanneer je rekening houdt met deze tips, moet het uitkiezen van jouw elektrische scooter een eitje worden. Waar wacht je nog op? Boek een testrit en kijk of de elektrische scooter écht bij je past.
Alternate Text
Benieuwd naar
onze e-scooters
Bekijk alle e-scooters

Ik wil graag meer weten over het zakelijk leasen van een e-scooter als werkgever.Scooterplan zal jouw gegevens veilig opslaan en niet delen met derden. We gebruiken jouw gegevens om contact met je op te nemen en om je op de hoogte te houden rondom scooterlease. Je kunt je elk moment afmelden voor deze berichten.

Een moment geduld aub..

Vertel mij meer over Scooterplan!

Scooterplan is het plan om een e-scooter te leasen voor werkgevers, werknemers en zelfstandigen. Vraag hieronder informatie aan.